BPPT 2019 Bantuan RM100 Untuk Penuntut IPT

BPPT 2019 Bantuan RM100 Untuk Penuntut IPT. Berita baik buat pelajar Institut Pengajian Tinggi (IPT) tahun 2019. Untuk makluman menerusi Kementerian Kewangan (MoF), kerajaan Pakatan Harapan bersetuju untuk meluluskan Bantuan Pelajar Pendidikan Tinggi (BPPT) sebanyak RM100 kepada 1.2 juta penuntut IPT yang belajar di Universiti Awam dan Swasta. Dijangka bantuan ini akan disalurkan menerusi kad debit Bank Rakyat pada hujung bulan Mac 2019.

BPPT 2019 Bantuan RM100 Untuk Penuntut IPT

Pemberian BPPT adalah bertujuan untuk mengurangkan beban kewangan pelajar di peringkat institusi pengajian tinggi. Hal ini untuk diselaraskan selepas kerajaan mengumumkan pemberian Bantuan Sara Hidup (BSH) 2019 kepada golongan bujang yang belum berkahwin dan berpendapatan rendah.

BPPT 2019 Bantuan RM100 Untuk Penuntut IPT

Berikut dikongsikan adalah maklumat tentang pemberian Bantuan Pelajar Pendidikan Tinggi 2019 termasuk memaparkan jumlah dan tarikh bantuan :

Kriteria Kelayakan BPPT

1. Penuntut adalah warganegara Malaysia

2. Sedang melanjutkan pengajian dan berstatus aktif pada tarikh yang ditetapkan untuk pengumpulan data pelajar

Sebarang pertanyaan tentang BPPT, sila hubungi seperti berikut `

i) Laman sesawang rasmi Bank : www.bankrakyat.com.my
ii) Facebook : Bank Rakyat, Bank Pilihan Anda
iii) Twitter : @myBANKRAKYAT
iv) Twitter : @myBANKRAKYAT

Dengan pemberian bantuan BPPT ini sedikit sebanyak dapatkan mengurangkan bebanan pelajar yang sedang menuntut pengajian di IPTA / IPTS di seluruh Malaysia.

Kredit Foto : NST

Leave a Reply

%d bloggers like this: