Gred Markah UPKK 2024 Terkini

Gred Markah UPKK 2024 Terkini. Nak tahu gred pemarkahan UPKK? Panduan buat calon yang menduduki Ujian Penilaian Kelas KAFA tahun 2024. Untuk makluman, Ujian Penilaian Kelas KAFA (UPKK) tahun 2024 telah dilaksanakan pada 28 November 2022 di seluruh Malaysia. Bagi calon yang mengambil peperiksaan UPKK tahun 2022 boleh menyemak keputusan bermula pada 9 Mac 2023. Tahniah kepada calon yang mengambil keputusan cemerlang dalam Ujian Penilaian Kelas KAFA tahun 2022.

Gred Markah UPKK 2024 Terkini

Gred Markah UPKK 2024 Terkini

Berikut dikongsikan adalah maklumat tentang Ujian Penilaian Kelas KAFA termasuk memaparkan gred pemarkahan dan skala:

Apa Itu UPKK?

Ujian Penilaian Kelas KAFA atau lebih dikenali sebagai UPKK merupakan peperiksaan yang dilaksanakan kepada murid KAFA (berumur 11 tahun sahaja) sama ada yang belajar di Sekolah Kebangsaan, Sekolah Agama Rakyat (SAR) dan Sekolah Rendah Agama yang menggunakan sukatan pelajaran kurikulum KAFA. Pelaksanaan UPKK hendaklah dijalankan mengikut takwim penilaian oleh JAKIM.

Senarai Bidang Dinilai Dalam UPKK

Terdapat beberapa bidang atau subjek yang calon perlu ambil tahu dalam Ujian Penilaian Kelas KAFA seperti Al-Quran, Ulum Syariah (Aqidah dan Ibadat), Sirah, Adab (Akhlak Islamiyah), Jawi dan Khat, Asas Lughatul Quran, Penghayatan Cara Hidup Islam dan Amali Solat.

Apa Beza UPKK Dan PSRA?

UPKK adalah penilaian di Tahun 5 di Sekolah Kebangsaan (KPM) sedangkan PSRA adalah penilaian Tahun 6 di sekolah yang di bawah JAIS.

Gred Pemarkahan UPKK

Pencapaian tiap-tiap tahap berdasarkan gred dan skala berikut :

GREDPENCAPAIAN
ACEMERLANG
BBAIK
CMEMUASKAN
DLULUS TIDAK MENCAPAI TAHAP
THTIDAK HADIR
Gred Markah UPKK 2022/2023 Terkini
contoh slip keputusan upkk tahun 2021

Untuk dapatkan maklumat lanjut boleh layari laman web https://simpeni.islam.gov.my/.

BACA JUGA: Cara Semak Keputusan UPKK

Leave a Reply