Permohonan Biasiswa YH2 Capital Scholarship 2019

Permohonan Biasiswa YH2 Capital Scholarship 2019. Anda sedang mengikuti pengajian di peringkat Ijazah di Magdalene College, University of Cambridge? Untuk makluman, kini anda ditawarkan satu biasiswa iaitu Program Biasiswa YH2 dimana ia dilancarkan pada 2019 dan dibiayai sepenuhnya oleh YH2 Capital Management Pte. Ltd. di Singapura. Program ini menawarkan biasiswa dan tajaan sepenuhnya bagi pengajian peringkat ijazah di Magdalene College, University of Cambridge, United Kingdom. Penawaran biasiswa dibuka kepada semua pelajar Malaysia.

Permohonan Biasiswa YH2 Capital Scholarship 2019

Program Biasiswa Modal YH2 ini menawarkan satu biasiswa yang dibiayai sepenuhnya, setiap tahun untuk kajian sarjana di Magdalene College, University of Cambridge di United Kingdom. Jawatankuasa pemilihan Biasiswa ini mencari calon Malaysia yang cemerlang dengan kualiti akademik dan peribadi yang cemerlang yang tidak akan mempunyai cara kewangan penuh untuk melanjutkan pelajaran di University of Cambridge tanpa bantuan Biasiswa. Pelajar Malaysia yang belajar di luar negara, terutamanya yang belajar di Singapura, di Malaysia, dialu-alukan memohon Biasiswa.

Permohonan Biasiswa YH2 Capital Scholarship 2019

Berikut dikongsikan adalah maklumat tentang Biasiswa YH2 Capital termasuk memaparkan syarat kelayakan, asas pemilihan dan langkah-langkah permohonan :

Syarat Kelayakan Program Biasiswa YH2

a. Anda mestilah warganegara Malaysia.

b.

Asas Pemilihan

i. Anda mesti menamakan Magdalene College dalam permohonan anda untuk masuk ke University of Cambridge untuk dipertimbangkan untuk Beasiswa.

ii. Anda mesti menerima tawaran bersyarat tempat di Magdalene College di University of Cambridge. Anugerah ini bersyarat apabila memenuhi syarat bersyarat. Berikutan penerimaan permohonan, cek akan dibuat untuk mengesahkan bahawa pemohon telah ditawarkan tempat bersyarat di Kolej Magdalene

iii. Jawatankuasa Pemilihan akan terdiri daripada lima orang ahli; Sarjana Magdalene College, Tutor Kanan Magdalene College, seorang lagi Fellow dalam subjek kemanusiaan dan dua Donor.

iv. Jawatankuasa Pemilihan akan menilai permohonan berdasarkan keperluan kewangan, rekod akademik, keupayaan untuk membuat sumbangan penting kepada masyarakat Magdalena, bidang pengajian yang dicadangkan di dalam Universiti, testimoni serta wawancara yang dijalankan.

v. Proses permohonan dan pemilihan akan dipantau oleh Tutor Kanan dalam kapasitinya sebagai Tutor Kemasukan dan sebagai Pengarah Kemasukan untuk Timur dan Asia Tenggara.

Cara Permohonan Biasiswa YH2 2019

A. Permohonan Dibuka

Permohonan akan dibuka pada 1 September 2019 dimana anda perlu melengkapkan borang permohonan.

B. Permohonan Ditutup

  1. Anda perlu menghantar borang permohonan dan dokumen sokongan kepada scholarship@yh2capital.com pada hari Jumaat, 28 Februari 2020, 23:59 SGT. Sebagai alternatif, permohonan dan dokumen sokongan boleh diposkan dalam hardcopy mengikut tarikh tutup ke alamat berikut:

YH2 Capital Scholarship
6 Temasek Boulevard, #38-05
Suntec Tower Four
Singapore 038986

2. Jika anda memilih untuk menghantar melalui pos, sila hantarkan e-mel kepada kami untuk memberitahu kami bahawa anda telah menghantar dokumen melalui pos supaya kami dapat melihatnya. Mengemukakan borang permohonan dan dokumen dalam hardcopy tidak perlu jika anda telah mengemukakan melalui e-mel.

C. Temuduga : Mac 2020

i. Anda mesti hadir untuk menghadiri temuduga yang akan diadakan di Singapura pada akhir Mac sama ada melalui panggilan video atau secara langsung. Perbelanjaan perjalanan dan penginapan ke Singapura dari negara tempat tinggal, untuk menghadiri temuduga, boleh dibayar balik dengan resit sokongan.

ii. Calon-calon yang disenarai pendek dari wawancara di Singapura yang dikendalikan oleh para Donatur akan mengambil bahagian dalam wawancara panggilan video dengan ahli-ahli Jawatankuasa Pemilihan yang tinggal di Cambridge. Calon yang tidak menghadiri temu bual pemilihan tidak akan dipertimbangkan untuk Biasiswa.

D. Keputusan : Mei 2020

Pemohon yang berjaya akan diumumkan pada akhir bulan Mei pada tahun 2020, tetapi biasiswa hanya akan disahkan sementara tempat disahkan di Magdalene College. Pemohon akan disahkan untuk mendapatkan biasiswa sekali tempat di Kolej ini disahkan pada akhir bulan Ogos 2020.

Untuk keterangan dan maklumat lanjut berkenaan biasiswa tersebut, sila layari https://www.yh2capital.com/yh2-capital-scholarship/

Selamat membuat permohonan dan moga anda berjaya mendapat tawaran biasiswa tersebut.

Sumber : MOE, yh2capital

Leave a Reply