Pendaftaran Calon Persendirian STPM 2024 Sekolah Swasta Online (Semakan)

Pendaftaran Calon Persendirian STPM 2024 Sekolah Swasta Online (Semakan). Nak daftar peperiksaan STPM 2024 bagi Persendirian/ Sekolah Swasta? Panduan buat calon yang ingin membuat pendaftaran Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) tahun 2024. Untuk makluman menerusi Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM), telah mengumumkan pendaftaran peperiksaan SPTM tahun 2023 bagi calon Persendirian Individu dan Sekolah Swasta dibuka bermula pada 3 Januari hingga 24 Januari 2023. Pendaftaran ini boleh dibuat secara online menerusi portal MPM https://daftarstpm.mpm.edu.my.

Pendaftaran Calon Persendirian STPM 2024 Sekolah Swasta Online (Semakan)

Pendaftaran Calon Persendirian STPM 2024 Sekolah Swasta Online (Semakan)

Berikut dikongsikan adalah maklumat tentang pendaftaran peperiksaan STPM termasuk memaparkan tarikh, syarat kelayakan dan aplikasi permohonan :

Tarikh Permohonan: 3 Januari – 24 Januari 2023

Syarat Kelayakan Daftar STPM Bagi Persendirian/ Sekolah Swasta

Bagi calon swasta/ persendirian individu, bukti kelulusan SPM di atas akan disemak oleh Majlis Peperiksaan Malaysia. Sekiranya, tidak menepati kelayakan, pendaftaran calon akan dibatalkan.

Yuran Daftar STPM Persendirian/ Sekolah Swasta

  • Yuran Asas: RM120
  • Yuran setiap mata pelajaran per semester: RM30

Bagi calon Sekolah Swasta/ Persendirian, bayaran yuran STPM hendaklah dijelaskan sekaligus sama ada calon mendaftar pada Semester 1 atau pada Semester 2 persekolahan tingkatan enam. Calon akan mendapat keputusan peperiksaan dengan kod W, sekiranya yuran peperiksaan tidak dijelaskan sepenuhnya.

Pendaftaran Calon Persendirian STPM 2023 Sekolah Swasta Online (Semakan)

Cara Daftar STPM 2023 Online

Pendaftaran boleh dibuat melalui pautan https://daftarstpm.mpm.edu.my/. Pembayaran adalah melalui perbankan internet sahaja.

Calon yang mendaftar pada Semester 2 boleh memilih untuk menduduki Peperiksaan pada Semester 2, Semester 3, dan Ulangan 1  STPM 2023 atau Semester 3, Ulangan 1, dan Ulangan 2 STPM 2023.

Calon hendaklah mencetak/menyimpan Penyata pendaftaran STPM (STPM/PP) apabila pendaftaran telah lengkap dan selesai. Kegagalan mencetak STPM/PP akan menyukarkan calon untuk mengesahkan pendaftaran telah dibuat.

NOTA: Untuk maklumat lanjut tentang Peraturan dan Skema Peperiksaan sila layari ke portal https://www.mpm.edu.my/stpm/peraturan-dan-skema-peperiksaan.

Sebarang pertanyaan lanjut, sila emel ke stpm@mpm.edu.my.

BACA JUGA: Jadual Peperiksaan STPM 2023

Leave a Reply