Permohonan Asasi UIA 2023 Online (Program Foundation)

Permohonan Asasi UIA 2023 Online (Program Foundation). Berminat melanjutkan pengajian ke UIAM? Panduan buat anda yang berminat melanjutkan pengajian dalam program Asasi di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM). Untuk makluman, bagi anda yang berkelayakan boleh memohon UIAM ambilan Februari 2023 yang dijangka dibuka pada bulan September 2022 bagi Program Asasi. Permohonan ini boleh dibuat secara online di portal UIAM. Selain UIAM, terdapat beberapa Universiti Awam yang lain menawarkan pengambilan kedua (second intake) bagi program Asasi, Sarjana Muda, Sarjana dan PHD.

Permohonan Asasi UIA 2023 Online (Program Foundation)

Permohonan Asasi UIA 2023 Online (Program Foundation)

Berikut dikongsikan adalah maklumat tentang permohonan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia bagi program Asasi termasuk memaparkan syarat kelayakan, aplikasi permohonan dan cara hubungi.

Universiti Islam Antarabangsa Malaysia merupakan salah satu Universiti Awam di Malaysia yang dikenali di dunia Islam. Kampus induk UIAM terletak di Gombak, Selangor dan juga mempunyai dua kampus cawangan di Kuantan dan Pagoh. Kini, UIAM mempunyai 13 buah fakulti dan 12 pusat kecemerlangan.

Tarikh Penting Kemasukan UIAM 2023

  • Tarikh Permohonan : 26 Ogos – 29 September 2020 (Asasi), 1 Oktober 2019 (Sarjana Muda) 
  • Tarikh Daftar : 11 November 2019

Syarat Kemasukan ke UIAM 2023

Syarat kelayakan akademik umum untuk kemasukan ke program ijazah sarjana UIAM mengikut lulusan STPM / STAM / Diploma / Asasi UiTM / PASUM adalah seperti berikut :

  1. Lulus di peringkat SPM atau bersamaan dengannya dengan mendapat sekurang-kurangnya Kredit dalam Bahasa Melayu / Bahasa Malaysia atau setaraf
  2. Kredit dalam “Pendidikan Islam” / “Tasawwur Islam” / “Pendidikan Al-Quran & As-Sunnah” / “Pendidikan Islam Syariah” di peringkat SPM atau setaraf
  3. Kredit dalam mana-mana tiga (3) mata pelajaran dalam SPM / setaraf

Syarat Kelayakan Lepasan Diploma

Bagi lepasan Diploma atau mana-mana kelayakan setara yang lain dengan PGNK 3.00

Syarat Kelayakan Lepasan STPM

Lulus peperiksaan STPM dengan PGNK 3.00 atau sekurang-kurangnya Gred C sebanyak 2.00 dalam Kertas Am, Gred C (matapelajaran subjek SGP) sebanyak 2.00 dalam DUA matapelajaran lain yang diambil.

Syarat Kelayakan Lepasan STAM

Lulus di peperiksaan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) dengan sekurang-kurangnya Jayyid Jiddan.

Cara Permohonan Asasi UIAM 2023 Online

Calon boleh membuat permohonan kemasukan ke UIA secara dalam talian di laman web http://irayu.iium.edu.my/. Permohonan UIA akan ditutup pada 29 September 2019. 

Semakan Keputusan Asasi UIAM 2023 Online

Keputusan permohonan boleh disemak di laman web rasmi UIAM dijangka pada bulan Januari/ Februari 2021. Permohonan yang tidak menerima jawapan selepas pengumuman rasmi keputusan UIAM dianggap gagal dan tidak berjaya.

Sebarang pertanyaan mengenai Program
Asasi IIUM boleh dikemukan di :

Jabatan Kemasukan dan Rekod Pusat Asasi
International Islamic University Malaysia
(IIUM)
Jalan Universiti 46350 Petaling Jaya
Selangor Darul Ehsan
No. Tel : 03 7946 2400
No. Fax : 03 7954 0319/ 1215

BACA JUGA : Senarai Universiti Awam Pengambilan Kedua 2023 (Second Intake)

Leave a Reply

%d bloggers like this: