Permohonan Biasiswa Bank Negara Malaysia 2020 Online BNM

Permohonan Biasiswa Bank Negara Malaysia 2020 Online BNM. Panduan buat pelajar lepasan SPM/ STPM yang ingin memohon biasiswa untuk lanjutan pengajian di dalam atau luar negara. Untuk makluman menerusi portal Bank Negara Malaysia (BNM), mempelawa kepada pemohon yang berkelayakan membuat permohonan biasiswa Bank Negara 2019 secara atas talian (online) di laman web rasmi BNM. Permohonan ini telah dibuka bermula daripada 16 Mac sehingga 15 April 2019 bagi pelajar yang ingin melanjutkan pengajian bertaraf Ijazah Sarjana Muda di luar negara.

Bank Negara Malaysia komited untuk memupuk bakat muda Malaysia menerusi program biasiswa kami. Pemegang biasiswa kami akan mempunyai akses kepada pengalaman pembelajaran terbaik di universiti teratas mengikut senarai universiti yang diluluskan Bank dalam Ekonomi, Perakaunan, Kewangan, Sains Aktuari, Matematik, Statistik, Sains Data, Undang-undang dan Sains Komputer.

Permohonan Biasiswa Bank Negara Malaysia 2020 Online BNM

Berikut dikongsikan adalah maklumat tentang Biasiswa Bank Negara Malaysia (BNM) termasuk memaparkan tarikh, senarai biasiswa, syarat kelayakan dan aplikasi permohonan online :

A. Biasiswa Kijang

Biasiswa Kijang diberikan kepada individu yang layak untuk mengikuti program pra-universiti. Calon mesti memenuhi syarat minimum berikut:

i. Minimum 8As (A dan A + sahaja) dalam peperiksaan SPM 2018.

ii. Tidak melebihi 19 tahun pada 1 Julai 2019.

Penajaan untuk mengikuti ijazah sarjana muda adalah tertakluk kepada mesyuarat sarjana kriteria yang diluluskan oleh Bank.

B. Biasiswa Undergraduate

Biasiswa Sarjana ini diberikan kepada individu yang layak yang telah menerima tawaran untuk mengikuti atau sedang mengikuti pengajian siswazah. Calon mesti memenuhi syarat minimum berikut:

i. STPM / A-Level – sekurang-kurangnya 3 Seperti; atau

ii. Diploma / Matrikulasi – Purata Nilai Gred Kumulatif (CGPA) sekurang-kurangnya 3.50; atau

iii. South Australia Matriculation – ATAR sekurang-kurangnya 85%; atau

iv. Program Yayasan Amerika – Skor SAT1 sekurang-kurangnya 1200; atau

v. Bagi calon yang sedang mengikuti pengajian sarjana muda – CGPA semasa sekurang-kurangnya 3.50.

vi. Lulus SPM dengan lima (5) kredit termasuk mata pelajaran Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris dan Matematik

vii. Tidak melebihi 25 tahun pada 1 Julai 2019.

viii. Mendapatkan tawaran untuk mengikuti atau sedang mengikuti pengajian peringkat sarjana muda pada tahun 2019 dari universiti teratas mengikut senarai universiti yang diluluskan Bank.

C. Biasiswa Postgraduate

Beasiswa Pascasiswazah diberikan kepada individu yang layak yang telah menerima tawaran untuk mengikuti atau sedang mengikuti pengajian pascasiswazah. Calon mesti memenuhi syarat minimum berikut:

i. Memperolehi Kelas Pertama (Kepujian) Ijazah Sarjana / Sarjana dari universiti tempatan dan luar negeri yang diiktiraf.

ii. Tidak melebihi 30 tahun untuk Ijazah Sarjana dan 35 tahun untuk PhD pada 1 Julai 2019.

iii. Lulus SPM dengan lima (5) kredit termasuk mata pelajaran Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris dan Matematik.

iv. Mendapatkan tawaran untuk mengikuti atau sedang mengikuti pengajian pascasiswazah pada tahun 2019 dari universiti teratas mengikut senarai universiti yang diluluskan oleh Bank.

v. Keperluan tambahan termasuk:

a. Kualiti kepimpinan yang kuat, keupayaan berpasukan yang cemerlang, cemerlang dalam kedua-dua aktiviti kokurikulum dan sukan.

b. Kemahiran interpersonal dan komunikasi yang luar biasa.

Cara Permohonan Biasiswa Bank Negara 2019 Online

Permohonan biasiswa boleh dibuat secara online bermula pada 16 Mac 2019 di laman sesawang Bank Negara Malaysia.

Semoga anda berjaya mendapat tawaran biasiswa pendidikan ini.

Sumber : BNM

Leave a Reply