Permohonan Kemasukan UNIMAS 2024 Universiti Malaysia Sarawak (Second Intake)

Permohonan Kemasukan UNIMAS 2024 Universiti Malaysia Sarawak (Second Intake). Berminat menyambung pengajian ke UNIMAS? Panduan buat pelajar lepasan STPM, Diploma dan Asasi yang ingin melanjutkan pengajian di Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS). Untuk makluman menerusi laman UNIMAS, permohonan dipelawa adalah tawaran kemasukan ke Program Sarjana Muda UNIMAS sesi akademik 2024 bagi calon lepasan STPM dan Diploma dibuka permohonan pada bulan Februari 2022. Pemohon boleh membuat permohonan kemasukan UNIMAS secara online di laman web UNIMAS.

Permohonan Kemasukan UNIMAS 2024 Lepasan SPM/STPM

Universiti Malaysia Sarawak atau singkatan UNIMAS merupakan salah satu Universiti Awam di Malaysia yang terletak di Sarawak. Kampus utama UNIMAS terletak di Kota Samarahan, Sarawak. Terdapat 8 fakulti yang menawarkan pelbagai program pengajian iaitu Fakulti Kejuruteraan, Fakulti Ekonomi dan Perniagaan, Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan, Fakulti Sains Sosial, Fakulti Sains dan Teknologi Sumber, Fakulti Sains Kognitif dan Pembangunan Manusia, Fakulti Seni Gunaan dan Kreatif, Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat.

Permohonan Kemasukan UNIMAS 2024 Universiti Malaysia Sarawak (Second Intake)

Berikut dikongsikan adalah maklumat tentang kemasukan ke Universiti Malaysia Sarawak termasuk memaparkan syarat kelayakan, senarai program dan aplikasi permohonan :

Syarat Kemasukan UNIMAS 2024

Antara syarat-syarat kemasukan Universiti Malaysia Sarawak adalah seperti berikut :

Semakan syarat kemasukan ke Universiti Malaysia Sarawak untuk lepasan SPM/ Setaraf dan STPM/ Setaraf boleh disemak di https://estudent.unimas.my/.

Cara Permohonan UNIMAS 2024 Online

Bagi anda yang berminat dan berkelayakan hendaklah membuat permohonan kemasukan ke UNIMAS secara online di https://www.unimas.my/

Untuk sebarang pertanyaan, sila hubungi di:

Unit Pengambilan dan Kemasukan
Bahagian Pengajian Prasiswazah
Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS)
94300 Kota Samarahan, Sarawak

No. Tel : + 60 82 58 1166/1165/1063/1056
No. Faks : + 60 82 58 1048
Facebook : Bahagian Pengajian Prasiswazah

BACA JUGA: Senarai Universiti Awam Pengambilan Kedua

Leave a Reply