Permohonan SMKA KRK KAA SABK 2023 Tingkatan 1 (Sekolah Kawalan)

Permohonan SMKA KRK KAA SABK 2023 Tingkatan 1 (Sekolah Kawalan). Berminat melanjutkan pengajian ke Sekolah Kawalan? Panduan buat ibu bapa/ penjaga yang ingin membuat permohonan kemasukan ke Sekolah Kawalan ambilan 2021 bagi anak-anak mereka. Untuk makluman, permohonan Sekolah Kawalan Tingkatan 1 tahun 2021 bagi kemasukan SMKA KRK KAA SABK dibuka pada 7 September hingga 2 Oktober 2020. Mulai tahun 2018, permohonan secara dalam talian di Sistem Pendaftaran Atas Talian (SPATKPM) tidak digunapakai lagi. Untuk kemasukan tahun 2021, permohonan SMKA KRK KAA SABK boleh dibuat secara dalam talian (online) menerusi laman web rasmi KPM.

Permohonan SMKA KRK KAA SABK 2023 Tingkatan 1 (Sekolah Kawalan)

Sekolah Kawalan Menengah adalah terdiri daripada Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA), Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK), Kelas Aliran Agama (KAA) dan Kelas Rancangan Khas (KRK). Murid akan diedarkan borang permohonan oleh pihak sekolah dan boleh dapatkan borang daripada guru kelas masing-masing.

Permohonan SMKA KRK KAA SABK 2023 Tingkatan 1 (Sekolah Kawalan)

Berikut dikongsikan adalah maklumat  tentang kemasukan sekolah kawalan tingkatan 1 SMKA SABK KAA JRK termasuk memaparkan tarikh dan aplikasi permohonan :

Tarikh Permohonan : –

TERKINI : Berdasarkan kenyataan dari Kementerian Pendidikan Malaysia, KPM memperkenalkan kaedah baharu iaitu PKSK untuk tujuan kemasukan murid ke Sekolah Khusus iaitu Sekolah Berasrama Penuh, Sekolah Menengah Kebangsaan Agama, Sekolah Menengah Teknik, Kolej Vokasional dan Maktab Tentera Diraja bagi tahun 2021.

Syarat Kemasukan SMKA 2022

Antara syarat-syarat kemasukan ke Sekolah Menengah Kebangsaan Agama bagi Tingkatan 1 tahun 2021 adalah iaitu :

a. Warganegara Malaysia

b. Murid Sekolah Kebangsaan (SK), Sekolah Bantuan Kerajaan (SBK), Sekolah Agama yang berdaftar dengan pihak berkuasa Negeri atau Bahagian Swasta KPM.

c. Pentaksiran Kemasukan Sekolah Khusus (PKSK) dan Penilaian Murid Aliran Agama (PMAA).

d. Sijil Pencapaian Program j-QAF/Ujian Penilaian Kelas KAFA.

e. Pentaksiran Aktiviti Jasmani, Sukan & Kokurikulum (PAJSK)

Cara Mohon Sekolah Kawalan Tingkatan 1 2021

Bagi anda yang berminat melanjutkan pengajian di SMKA, KRK, KAA dan SABK bagi kemasukan tingkatan satu tahun 2021 boleh dibuat melalui Borang Manual edaran daripada Jabatan Pelajaran Negeri atau menerusi sekolah masing-masing.

Kini, permohonan kemasukan ke Sekolah Khusus tahun 2021 boleh dibuat secara online di laman web https://spskt1.moe.gov.my/.

Semakan Keputusan Tawaran Sekolah Kawalan 2021

Keputusan permohonan ke Sekolah Khusus bagi Tingkatan 1 akan diumumkan pada 15 Januari 2021.

Untuk maklumat lanjut sila hubungi talian KPM di 03-8000 8000.

BACA JUGA :

One Response

  1. SITI SARAH BT MAT TARMIZI December 7, 2018

Leave a Reply

%d bloggers like this: