Permohonan Kemasukan UiTM 2020 Online Lepasan SPM/ STPM

Permohonan Kemasukan UiTM 2020 Online Lepasan SPM/ STPM. Berminat melanjutkan pengajian ke Universiti Teknologi MARA? Panduan buat anda yang ingin membuat permohonan kemasukan ke Universiti Teknologi MARA (UiTM) ambilan 2020. Untuk makluman, permohonan kemasukan ke UiTM boleh dibuat menerusi Permohonan UPUOnline atau terus ke laman UiTM bagi lepasan masing-masing. Bagi anda yang memenuhi syarat kelayakan kemasukan UiTM, pemohon boleh membuat permohonan UPU secara atas talian (online) di portal UPUOnline.

Permohonan UiTM 2019 Online Lepasan SPM/ STPM

Permohonan Kemasukan UiTM 2020 Online Lepasan SPM/ STPM

Berikut dikongsikan adalah maklumat tentang kemasukan ke UiTM 2020/2021 termasuk memaparkan tarikh, syarat kelayakan dan aplikasi permohonan :

Tarikh Permohonan : 24 Februari – 31 Mac 2020 (permohonan UPUOnline) 

Universiti Teknologi MARA atau ringkasnya UiTM merupakan sebuah universiti awam yang berpusat di Shah Alam, Selangor, Malaysia. Kini, UiTM menawarkan lebih kurang 515 program pengajian dari peringkat asas hingga pascasarjana. 

Syarat Kemasukan UiTM 2020

Bagi anda yang hendak melanjutkan pengajian ke Universiti Teknologi MARA sudah pastinya perlu menyemak dahulu syarat-syarat kelayakan untuk kemasukan UiTM sesi akademik 2020/2021.

○ Aplikasi Semakan : http://pengambilan.uitm.edu.my/e-syarat

Permohonan UiTM 2020 Online

Untuk pengetahuan, pemohon boleh mengemukakan permohonan UPU untuk pengambilan Universiti Teknologi MARA secara online seperti berikut :

1. Sebelum pemohon boleh membuat Permohonan UPU secara online, terlebih dahulu anda perlu dapatkan nombor PIN UNIK UPU dengan pembelian bernilai RM15.60 di cawangan Bank Simpanan Nasional (BSN).

2. Setelah anda memiliki nombor pin UPU tersebut, barulah anda layak membuat Permohonan UPU secara online di portal rasmi http://upu.mohe.gov.my/web/.

3. Anda perlu mengisi borang maklumat penting dengan selengkapnya dan membuat pemilihan bidang pengajian mengikut kelayakan masing-masing termasuk tempat pengajian.

4. Setelah selesai mengisi borang dengan lengkap, semak semula dan hantar permohonan tersebut.

5. Pastikan anda mencetak borang permohonan UPU masing-masing sebagai bahan bukti.

Sebarang pertanyaan lanjut tentang kemasukan UiTM sila hubungi ;

Universiti Teknologi MARA (UiTM)
40450 Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan
Malaysia

No. Tel : +603-5544 2000
No. Faks : +603-5544 3999

Semoga anda berjaya mendapat tawaran kemasukan ke universiti-universiti awam.

BACA JUGA : Senarai Universiti Awam di Malaysia

Leave a Reply