Tarikh Konvokesyen IPMA 2024 (KKTM, KPM, MJII dan IKM)

Tarikh Konvokesyen IPMA 2024 (KKTM, KPM, MJII dan IKM). Bilakah tarikh konvokesyen IPMA terkini? Panduan buat graduan Institut Pendidikan MARA (IPMA) yang ingin ketahui jadual konvokesyen IPMA tahun 2024. Untuk makluman, Istiadat Konvokesyen IPMA (KKTM, KPM, MJII dan IKM) tahun 2023 telah diadakan bermula pada 6 Mac hingga 10 Mac 2023 di World Trade Centre (WTC), Kuala Lumpur. Graduan boleh menyemak jadual konvokesyen Institut Pendidikan MARA secara dalam talian melalui laman web https://konvo.tvetmara.edu.my.

Tarikh Konvokesyen IPMA 2024 (KKTM, KPM, MJII dan IKM)

Sepertimana anda tahu, selain Institut Pendidikan MARA, Universiti Awam, Politeknik termasuk Institut Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) di Malaysia juga akan mengadakan hari konvokesyen pada setiap tahun sebagai tanda pengiktirafan dan penghargaan buat graduan yang telah tamat pengajian.

Tarikh Konvokesyen IPMA 2024 (KKTM, KPM, MJII dan IKM)

Berikut dikongsikan adalah maklumat tentang Konvokesyen Institut Pendidikan MARA termasuk memaparkan jadual, kadar bayaran dan semakan status:

Apa Itu Konvokesyen?

Konvokesyen adalah merupakan majlis rasmi universiti yang gemilang dengan istiadat dan amat bermakna kepada setiap pelajar. Ianya merupakan majlis penganugerahan ijazah akademik dari universiti kepada pelajar yang telah menamatkan pengajiannya.

Kadar Bayaran Yuran Istiadat Konvokesyen IPMA

Yuran konvokesyen IPMA dikenakan sebanyak RM290 sebelum atau pada 26 Februari 2023 (Ahad).​ Graduan yang tidak menghadiri konvokesyen, dikehendaki membuat bayaran sebanyak RM70.00 bagi kos folder, skrol dan transkrip.​

Kaedah pembayaran hendaklah menggunakan medium perbankan elektronik di Sistem Pengurusan Konvokesyen www.konvo.tvetmara.edu.my bagi graduan KKTM, MJII dan IKM dan www.hi-edu.my ​bagi graduan KPM.

Jadual Konvokesyen Institut Pendidikan MARA IPMA

Bagi graduan yang terlibat dalam konvokesyen IPMA boleh menyemak jadual Konvokesyen IPMA secara online di portal https://www.tvetmara.edu.my/index.php/konvokesyen/maklumat-konvokesyen

  • Tarikh Raptai:​ 5 Mac 2023 (Ahad)
  • Tarikh Pendaftaran: ​5 Mac 2023 hingga 9 Mac 2023(Ahad – Khamis)​
  • Tarikh Konvokesyen: ​6 Mac 2023 hingga 10 Mac 2023 (Isnin – Jumaat)​
  • Bilangan Sidang: Sembilan Sidang
  • Alamat Lokasi Konvokesyen:​ World Trade Centre (WTC) Kuala Lumpur

Untuk dapatkan keterangan lanjut sila layari ke laman web www.tvetmara.gov.my atau www.hi-edu.my.

Tahniah kepada para siswazah yang dapat menamatkan pengajian di dalam majlis konvokesyen!

BACA JUGA: Tarikh Konvokesyen Universiti Awam

Leave a Reply