Tarikh Konvokesyen Kolej Vokasional 2024 KPM (Semakan)

Tarikh Konvokesyen Kolej Vokasional 2024 KPM (Semakan). Bilakah tarikh konvokesyen Kolej Vokasional terkini? Panduan buat graduan Kolej Vokasional yang ingin ketahui jadual konvokesyen Kolej Vokasional (KV) tahun 2023. Untuk makluman, Istiadat Konvokesyen Kolej Vokasional Kementerian Pendidikan Malaysia ke-7 telah diadakan bermula pada 6 Mac hingga 12 Mac 2023 di Dewan Tuanku Canselor USIM. Graduan boleh menyemak jadual konvokesyen Kolej Vokasional KPM secara dalam talian (online) melalui laman web KPM.

Tarikh Konvokesyen Kolej Vokasional 2024 KPM (Semakan)

Sepertimana anda tahu, selain Institut Pendidikan Guru, Universiti Awam, Politeknik termasuk Institut Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) di Malaysia juga akan mengadakan hari konvokesyen pada setiap tahun sebagai tanda pengiktirafan dan penghargaan buat graduan yang telah tamat pengajian.

Tarikh Konvokesyen Kolej Vokasional 2024 KPM (Semakan)

Berikut dikongsikan adalah maklumat tentang Konvokesyen Kolej Vokasional termasuk memaparkan jadual, kadar bayaran dan semakan status:

Majlis Konvokesyen Kolej Vokasional diadakan bagi memberi pengiktirafan kepada pelajar yang berjaya menamatkan pengajian peringkat Diploma Vokasional Malaysia (DVM) di Kolej Vokasional dalam tempoh 2 tahun dan 6 bulan on the job training (OJT).

Apa Itu Konvokesyen?

Konvokesyen adalah merupakan majlis rasmi universiti yang gemilang dengan istiadat dan amat bermakna kepada setiap pelajar. Ianya merupakan majlis penganugerahan ijazah akademik dari universiti kepada pelajar yang telah menamatkan pengajiannya.

Kadar Bayaran Yuran Istiadat Konvokesyen Kolej Vokasional

Yuran konvokesyen Kolej Vokasional dikenakan sebanyak RM280 bagi semua program pengajian. Manakala, calon yang tidak hadir dikenakan sebanyak RM130.

Jadual Konvokesyen Kolej Vokasional

Bagi graduan yang terlibat dalam konvokesyen boleh menyemak jadual konvokesyen Kolej Vokasional secara online di portal KPM.

Istiadat Konvokesyen Kolej Vokasional Ke-7 2022

  • Tarikh: 6 Mac – 12 Mac 2023
  • Lokasi: Dewan Tuanku Canselor USIM
  • Sidang: 12 sidang
  • Institusi: 81 Kolej Vokasional & 3 ILKS (37 program)

Untuk keterangan lanjut sila layari ke laman web KPM.

Tahniah kepada para siswazah yang dapat menamatkan pengajian di dalam majlis konvokesyen!

BACA JUGA: Tarikh Konvokesyen Universiti Awam

One Response

  1. DEWI NIZATUL BINTI RIZAL July 21, 2023

Leave a Reply