Apa Itu TOEFL dan Manfaat Ujian

Apa Itu TOEFL dan Manfaat Ujian. Mungkin anda sering mendengar istilah TOEFL, tahu apakah pengertiannya? TOEFL merupakan singkatan dari Test of English as a Foreign Language adalah ujian standard untuk mengukur kebolehan berbahasa Inggeris penutur bukan asli yang ingin mendaftar di universiti berbahasa Inggeris. Ujian ini diterima oleh banyak institusi akademik dan profesional yang berbahasa Inggeris. TOEFL adalah salah satu daripada dua ujian Bahasa Inggeris utama di dunia, selain daripada IELTS.

Apa Itu TOEFL dan Manfaat Ujian

Apa Itu TOEFL dan Manfaat Ujian

Berikut dikongsikan adalah maklumat tentang Ujian TOEFL termasuk memaparkan maksud, format dan skor :

Apa Pengertian TOEFL?

Test of English as a Foreign Language (TOEFL) adalah ujian kemampuan berbahasa Inggeris yang diperlukan untuk mendaftar masuk ke kolej atau universiti di Amerika Syarikat atau negara-negara lain. Ujian TOEFL ini dikendalikan oleh Educational Testing Service (ETS) di Amerika Syarikat untuk semua pelajar di seluruh dunia. Secara umumnya, TOEFL lebih berorientasi kepada American English dan sedikit berbeza dengan jenis ujian IELTS yang berorientasi kepada British English.

Ujian IELTS biasanya akan makan masa sekitar tiga jam dan perlu dijawab empat seksyen iaitu Listening Comprehension, Writing, Reading dan Structure and Written.

Format dan Kandungan TOEFL

A. Internet-based Test (iBT)

Sejak diperkenalkan pada akhir 2005, format Ujian berasaskan Internet (iBT) TOEFL telah secara beransur-ansur menggantikan ujian berasaskan komputer (CBT) dan ujian berdasarkan kertas (PBT), walaupun ujian berasaskan kertas masih digunakan di kawasan terpilih.

Reading – Bahagian reading terdiri daripada soalan pada ayat 3-4, setiap kira-kira 700 perkataan panjang dan dengan 10 soalan

Listening – Dalam bahagian Listening terdiri daripada soalan-soalan mengenai 2-3 perbualan dengan 5 soalan masing-masing, dan 5-7 ceramah dengan 6 soalan setiap satu. Setiap perbualan adalah 2.5-3 minit dan syarahan adalah 4.5-5.5 minit panjang.

Speaking – Bahagian speaking terdiri daripada 4 tugas: 1 bebas (Tugas 1) dan 3 bersepadu (Tugas 2, 3, 4).

Writing – Bahagian Writing mengukur keupayaan penguji ujian untuk menulis dalam suasana akademik dan terdiri daripada dua tugas iaitu satu bersepadu dan satu bebas. Dalam tugas bersepadu, peserta ujian membaca suatu topik topik akademik dan kemudian mendengar pembicara membincangkannya.

B. Paper-delivered Test (PBT)

Ujian berasaskan kertas TOEFL® (PBT) masih boleh didapati di kawasan yang terhad sehingga 2017, apabila ia digantikan dengan ujian yang dihantar oleh Kertas. Skor adalah sah selama dua tahun selepas tarikh ujian, dan penguji ujian dapat skor mereka dihantar ke institusi atau waktu muka.

Listening – Seksyen Listening terdiri daripada 3 bahagian. Yang pertama mengandungi 30 soalan mengenai perbualan pendek. Bahagian kedua mempunyai 8 soalan mengenai perbualan yang lebih lama. Bahagian terakhir mengajukan 12 soalan mengenai kuliah atau ceramah.

Structure and Written – Seksyen Structure and Written mempunyai 15 latihan menyelesaikan ayat dengan betul dan 25 latihan mengenal pasti ralat

Reading Comprehension – Bahagian Pembelajaran Membaca mempunyai 50 soalan mengenai bacaan bacaan.

Writing – Pentadbiran TOEFL PBT termasuk ujian menulis yang disebut Ujian Bahasa Inggeris Ditulis (TWE). Ini adalah satu soalan esei dengan purata 250-300 perkataan

Skor Ujian TOEFL

iBT

0 hingga 30 (dalam 1 titik kenaikan) pada setiap 4 bahagian. Jadi jumlah 0 hingga 120.

PBT

  • Writing : 31 hingga 68
  • Structure : 31 hingga 69
  • Reading : 31 hingga 67. Jumlah 310 hingga 677
  • Menulis (berasingan) : 0 hingga 6 (Semua dalam 1 titik kenaikan)

Nota : Kebanyakan kolej menggunakan markah TOEFL sebagai hanya satu faktor dalam proses kemasukan mereka, dengan kolej atau program dalam kolej sering menetapkan skor TOEFL minimum yang diperlukan. Skor TOEFL iBT minimum dari 61 (Bowling Green State University) hingga 110 (University of Oxford).

Leave a Reply

%d bloggers like this: