Permohonan Biasiswa SPAN 2021 Online (Semakan Keputusan)

Permohonan Biasiswa SPAN 2021 Online (Semakan Keputusan). Bilakah tarikh permohonan Biasiswa Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara tahun 2021 dibuka? Panduan buat lepasan SPM yang ingin membuat permohonan bantuan pelajatan atau biasiswa. Untuk makluman, Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) mempelawa kepada mereka berkelayakan untuk memohon Biasiswa SPAN tahun 2021. Permohonan ini boleh dibuat secara atas talian (online) menerusi laman sesawang www.metropolitancorridor.com sehingga 27 Jun 2021.

Permohonan Biasiswa SPAN 2021 Online (Semakan Keputusan)

Program Biasiswa SPAN adalah satu program daripada Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara yang bertujuan memberi peluang kepada pelajar-pelajar cemerlang lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun 2020 untuk melanjutkan pelajaran dari peringkat Pengajian Asasi/Matrikulasi hingga ke Ijazah Pertama di universiti awam. Ianya merangkumi yuran pengajian dan pelbagai elaun termasuk menyediakan program pembangunan yang diatur bagi mengasah bakat kepemimpinan dan kemahiran pelajar sebagai persediaan sebelum ke alam pekerjaan sebenar.

Permohonan Biasiswa SPAN 2021 Online (Semakan Keputusan)

Berikut dikongsikan adalah maklumat tentang Biasiswa Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara termasuk memaparkan tarikh, syarat kelayakan dan cara permohonan :

Syarat Kelayakan Biasiswa SPAN 2021

Antara syarat-syarat kelayakan permohonan biasiswa SPAN adalah seperti berikut:

a. Warganegara Malaysia;

b. Mempunyai kesihatan yang baik;

c. Aktif dalam aktiviti kokurikulum;

d. Tidak menerima bantuan kewangan/ tajaan dari mana-mana agensi untuk peringkat atau pengajian sama.

e. Pemohon perlu memenuhi syarat-syarat khusus berikut;

– Menduduki peperiksaan SPM 2020 yang dijalankan pada bulan Mac 2021 buat pertama kali;

– Umur belum mencapai 18 tahun (19 tahun bagi pelajar peralihan) pada 31 Disember 2020;

– Pelajar hendaklah mendapat keputusan SPM sekurang-kurangnya 9A iaitu Bahasa Malaysia dan mana-mana 8 mata pelajaran tanpa mengambil kira mata pelajaran selebihnya (sekiranya ada);

– Memulakan pengajian peringkat Asasi/Matrikulasi sebelum 31 Disember tahun penawaran biasa.

Nota : Pemohon yang berjaya hanya akan diberikan tawaran biasiswa bersyarat sehingga mereka mendapat tawaran pengajian rasmi dari universiti awam tempatan yang diiktiraf oleh MQA.

Bidang Pengajian Yang Ditaja SPAN

SPAN menawarkan biasiswa penuh dari peringkat Pengajian Asasi/Matrikulasi hingga ke Peringkat Ijazah pertama di universiti-universiti awam dalam bidang-bidang berikut:

  1. Teknikal (Kejuruteraan, Ukur Bahan)
  2. Ekonomi/Perniagaan
  3. Kewangan/Perakaunan
  4. Teknologi Maklumat/Data Sains

Cara Permohonan Biasiswa Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara 2021 Online

Permohonan ini boleh dibuat secara online menerusi laman web http://www.metropolitancorridor.com/sfa-span-bm.php

Sebarang pertanyaan lanjut tentang Biasiswa SPAN, sila hubungi di talian 03-5613 6288 atau emel ke biasiswaspan@metropolitancorridor.com.

Leave a Reply