Permohonan eGTukar 2019 KPM (Sesi Jun & Januari 2020)

Permohonan eGTukar 2019 KPM (Sesi Jun & Januari 2020). Bilakah tarikh pertukaran guru tahun 2019? Berita baik buat buat guru-guru yang ingin membuat pertukaran sekolah sesi Jun 2019 dan Januari 2020. Untuk makluman menerusi laman portal egTukar, pertukaran guru melalui modul egTukar bagi tahun 2019 akan dilaksanakan secara berperingkat iaitu sesi Jun 2019 dan Januari 2020 dengan sekali permohonan sahaja. Permohonan Pertukaran Guru Antara Bahagian/ Negeri Antara Daerah dan Dalam Daerah melalui egTukar akan dibuka mulai 18 Februari hingga 23 Mac 2019. Pemohon boleh mengakses Modul egTukar melalui laman web Kementerian Pendidikan Malaysia.

Permohonan eGTukar 2019 KPM ( Sesi Jun & Januari 2020)

e-GTukar merupakan salah satu modul bagi Sistem Pengurusan Sekolah (SPS), Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) di bawah Pengurusan Guru. Modul ini dibangunkan oleh Bahagian Pengurusan Maklumat (BPM), KPM dan diseliakan oleh Bahagian Pengurusan Sekolah Harian (BPSH), Bahagian Pengurusan Sumber Manusia (BPSM), dan Sektor Operasi
Pendidikan (SOP) KPM. Modul ini melibatkan pengurusan pertukaran guru di Malaysia yang melibatkan beberapa kategori pengguna iaitu pentadbir sistem (pengurusan KPM di peringkat Bahagian, Negeri, Daerah, dan Sekolah), dan guru.

Permohonan eGTukar 2019 KPM (Sesi Jun & Januari 2020)

Berikut dikongsikan adalah maklumat tentang pertukaran guru eGTukar sesi Jun 2019 dan Januari 2020 termasuk memaparkan tarikh penting, syarat kelayakan dan aplikasi permohonan :

Tarikh Permohonan : 18 Februari hingga 23 Mac 2019

Cara Permohonan egTukar 2019 Pertukaran Guru Online

1. Pemohon perlu melayari di laman web egTukar melalui pautan
https://epgo.moe.gov.my/

2. Di ruangan Laluan Masuk ke e-GTukar adalah dengan memasukkan ID Pengguna, Kata Laluan, dan Kad Pengenalan yang telah
didaftarkan.

3. Pengguna perlu mengisi ruangan pendaftaran dengan teliti supaya tiada masalah ketika log masuk ke sistem. Pastikan semua butiran adalah betul dan tepat terutama Nama Penuh, No. Kad Pengenalan, No. Gaji, dan Alamat Emel. Pastikan anda ingat Kata Laluan dan Soalan Keselamatan untuk rujukan.

Permohonan eGTukar 2019 KPM (Sesi Jun & Januari 2020)

4. Setelah membuat pendaftaran, pengguna boleh Log In ke sistem egTukar semula dengan memasukkan ID Pengguna, Kata Laluan (password) dan Nombor KP.

Nota : Untuk dapatkan panduan manual permohonan pertukaran guru egTukar boleh merujuk di SINI.

Selamat membuat permohonan pertukaran guru melalui Modul eGTukar  secara online. Semoga permohonan pertukaran guru anda berjaya mendapat kemasukan ke sekolah lain.

Leave a Reply

%d bloggers like this: