Permohonan eGTukar 2023 KPM (Sesi Januari & Jun)

Permohonan eGTukar 2023 KPM (Sesi Januari & Jun). Bilakah tarikh pertukaran guru tahun 2023? Berita baik buat buat guru-guru yang ingin membuat pertukaran sekolah sesi Januari 2023 dan Jun 2022. Untuk makluman menerusi laman portal egTukar, pertukaran guru melalui modul egTukar bagi tahun 2021 akan dilaksanakan secara berperingkat iaitu sesi Januari 2021 dan Jun 2022 dengan sekali permohonan sahaja. Permohonan Pertukaran Guru Antara Bahagian/ Negeri Antara Daerah dan Dalam Daerah melalui egTukar akan dibuka mulai 15 Februari hingga 28 Mac 2021. Pemohon boleh mengakses Modul egTukar melalui laman web Kementerian Pendidikan Malaysia.

Permohonan eGTukar 2023 KPM

e-GTukar merupakan salah satu modul bagi Sistem Pengurusan Sekolah (SPS), Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) di bawah Pengurusan Guru. Modul ini dibangunkan oleh Bahagian Pengurusan Maklumat (BPM), KPM dan diseliakan oleh Bahagian Pengurusan Sekolah Harian (BPSH), Bahagian Pengurusan Sumber Manusia (BPSM), dan Sektor Operasi
Pendidikan (SOP) KPM. Modul ini melibatkan pengurusan pertukaran guru di Malaysia yang melibatkan beberapa kategori pengguna iaitu pentadbir sistem (pengurusan KPM di peringkat Bahagian, Negeri, Daerah, dan Sekolah), dan guru.

Permohonan eGTukar 2023 KPM (Sesi Januari & Jun)

Berikut dikongsikan adalah maklumat tentang pertukaran guru eGTukar termasuk memaparkan tarikh penting, syarat kelayakan dan aplikasi permohonan :

Tarikh Permohonan : 15 Februari hingga 28 Mac 2021

Cara Mohon egTukar 2023 Pertukaran Guru Online

1. Pemohon boleh membuat permohonan secara online di laman web egTukar melalui pautan https://epgo.moe.gov.my/.

2. Di ruangan Laluan Masuk ke e-GTukar adalah dengan memasukkan ID Pengguna, Kata Laluan, dan Kad Pengenalan yang telah didaftarkan.

3. Pengguna perlu mengisi ruangan pendaftaran dengan teliti supaya tiada masalah ketika log masuk ke sistem. Pastikan semua butiran adalah betul dan tepat terutama Nama Penuh, No. Kad Pengenalan, No. Gaji, dan Alamat Emel. Pastikan anda ingat Kata Laluan dan Soalan Keselamatan untuk rujukan.

Permohonan eGTukar 2019 KPM (Sesi Jun & Januari 2020)

4. Setelah membuat pendaftaran, pengguna boleh Log In ke sistem egTukar semula dengan memasukkan ID Pengguna, Kata Laluan (password) dan Nombor KP.

Nota : Untuk dapatkan panduan manual permohonan pertukaran guru egTukar boleh merujuk di SINI.

Semakan Keputusan Pertukaran Guru Sesi Januari 2023

Adalah dimaklumkan semakan pertukaran guru sesi Januari 2020 boleh disemak melalui modul EGTukar seperti ketetapan berikut;

i. Pertukaran antara Bahagian/ antara Negeri pada 11 November 2019.

ii. Pertukaran antara Daerah dan Dalam Daerah pada 18 November 2019.

iii. Keputusan penempatan antara Bahagian/ antara Negeri pada 18 November 2019.

BACA JUGA : Pengambilan Guru Interim 2023 KPM

Leave a Reply