Permohonan ASEAN-China Young Leaders Scholarship 2023 (ACYLS) Online

Permohonan ASEAN-China Young Leaders Scholarship 2023 (ACYLS) Online. Anda ingin mengikuti pengajian di peringkat Sarjana dan PhD di China? Panduan buat pelajar yang ingin membuat permohonan biasiswa untuk pengajian mereka. Untuk makluman, Jabatan Perkhidmatan Awam mempelawa kepada warganegara Malaysia untuk memohon Biasiswa ASEAN-China Young Leaders Scholarship (ACYLS) tahun 2022 bagi mengikuti pengajian di peringkat Sarjana, Ph.D atau program penyelidikan jangka pendek di salah satu daripada 22 universiti di China. Permohonan ini boleh dibuat sebelum tutup tarikh permohonan pada 18 Mac 2022.

Permohonan ASEAN-China Young Leaders Scholarship 2023 (ACYLS) Online

Program Biasiswa Pemimpin Muda ASEAN-China telah ditubuhkan pada 2019 oleh Republik Rakyat China (RRC) dan ASEAN untuk meningkatkan pertukaran rakyat dengan rakyat, mengukuhkan kerjasama pendidikan dan menggalakkan pertukaran akademik dan hubungan antara ASEAN dan RRC.

Permohonan ASEAN-China Young Leaders Scholarship 2023 (ACYLS) Online

Berikut dikongsikan maklumat tentang penajaan ASEAN-China Young Leaders Scholarship termasuk memaparkan tarikh, syarat kelayakan dan aplikasi permohonan :

Tarikh Permohonan : sebelum 18 Mac 2022

Syarat Kelayakan ASEAN-China Young Leaders Scholarship 2022

Antara syarat-syarat kelayakan ASEAN-China Young Leaders Scholarship adalah seperti berikut :

a. Warganegara Negara Anggota ASEAN (Brunei Darussalam, Kemboja, Indonesia, Laos PDR, Malaysia, Myanmar, Filipina, Singapura, Thailand dan Vietnam);

b. Dalam kesihatan fizikal dan mental yang sihat;

c. Mahir dalam bahasa Inggeris (iaitu, mesti memiliki skor IELTS sekurang-kurangnya 6.0 atau TOEFL skor sekurang-kurangnya 80 mata);

d. Pemegang ijazah sarjana muda dan di bawah umur 45 tahun jika memohon ijazah Sarjana;

e. Pemegang ijazah/ijazah sarjana dan di bawah umur 45 tahun jika memohon PhD ijazah;

f. Pemegang sekurang-kurangnya ijazah sarjana muda jika memohon untuk penyelidikan jangka pendek program;

Cara Permohonan ASEAN-China Young Leaders Scholarship Online

a. Permohonan biasiswa ini boleh dibuat melalui http://www.campuschina.org serta mengemukakan salinan dokumen-dokumen berkaitan kepada Bahagian ini sebelum atau pada 18 Mac 2022 (Jumaat) untuk tujuan penyelarasan selanjutnya.

b. Salinan cetak borang permohonan dan berkaitan dokumen juga perlu dikemukakan kepada Kementerian Pengajian Tinggi melalui pos di alamat seperti berikut;

Bahagian Hubungan Antarabangsa
Kementerian Pengajian Tinggi
Aras 14, No. 2, Menara 2
Jalan P5/6, Presint 5
62200 W.P. Putrajaya

Semakan Keputusan ASEAN-China Young Leaders Scholarship 2022

Pemenang biasiswa akan menerima keputusan akhir daripada CSC melalui e-mel sebelum 31 Julai. Dokumen kemasukan (Surat Kemasukan dan Permohonan Visa Borang untuk Pengajian di China (JW201)) akan dihantar melalui pos kepada calon oleh hos universiti.

Sebarang pertanyaan lanjut berhubung permohonan ACYLS ini boleh dirujuk melalui laman web www.mohe.gov.my.

Sumber : MOHE

Leave a Reply