Permohonan Guru Ganti 2020 KPM (Borang)

Permohonan Guru Ganti 2020 KPM (Borang). Anda berminat menjadi sebagai guru ganti? Berita baik buat anda yang berminat dan berkelayakan untuk memohon Guru Ganti bagi Sekolah Rendah dan Sekolah Menengah tahun 2020. Untuk makluman, permohonan Guru Ganti boleh dibuat secara online dan juga melalui Pejabat Pendidikan Negeri (JPN) negeri masing-masing mengikut kekosongan jawatan yang ditawarkan pada setiap tahun.

Permohonan Guru Ganti 2020 KPM Online (Borang)

Kekosongan sementara berlaku di sekolah apabila guru-guru terlatih tiada di sekolah bagi suatu tempoh tertentu. Guru Ganti yang terdiri daripada pelajar lulusan SPM, STPM, Diploma dan Ijazah Sarjana Muda yang tidak memiliki latihan ikhtisas perguruan atau pengalaman telah dilantik secara kontrak bagi suatu tempoh tidak melebihi tiga bulan berturutan.

Permohonan Guru Ganti 2020 KPM (Borang)

Berikut dikongsikan adalah maklumat tentang

Syarat Kelayakan Permohonan Guru Ganti

Antara syarat-syarat kelayakan Guru Ganti 2020 yang dipenuhi oleh pemohon adalah seperti ;

1. Warganegara Malaysia

2. Mempunyai tubuh badan yang sihat dan tidak cacat pancaindera

3. Berumur antara 18 – 30 tahun (Bukan Siswazah) dan 18 – 35 tahun (Siswazah)

4. Sekurang-kurangnya Kepujian dalam empat (4) mata pelajaran termasuk Bahasa Malaysia di peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Cara Permohonan Guru Ganti

a. Untuk permohonan Guru Ganti, sila terus ke Pejabat Pendidikan Daerah di tempat berdekatan dengan anda.

b. Sekiranya anda layak, pemohon di minta memuat turun borang dan lengkapkan serta hantar ke Pejabat Pendidikan Daerah masing-masing.

Penafian : Sekiranya terdapat kekosongan jawatan Guru Ganti di Negeri dan Daerah akan dikemaskini dari semasa ke semasa.

Leave a Reply