Permohonan UniSZA 2024 Online Universiti Sultan Zainal Abidin (Second Intake)

Permohonan UniSZA 2024 Online Universiti Sultan Zainal Abidin (Second Intake). Panduan buat pelajar yang ingin melanjutkan pengajian ke Universiti Sultan Zainal Abidin (UNISZA) ambilan 2024. Untuk makluman menerusi portal uniSZA, tawaran kemasukan ke uniSZA bagi Program Pendidikan sesi akademik 2024 dibuka bermula pada 9 Februari hingga 10 April 2021. Pemohon boleh membuat permohonan kemasukan ke uniSZA secara online di laman web https://portal.unisza.edu.my.

Permohonan UniSZA 2024 Online Universiti Sultan Zainal Abidin (Second Intake)

Universiti Sultan Zainal Abidin atau ringkasnya UniSZA merupakan salah sebuah Universiti Awam (UA) yang terletak di negeri Terengganu Darul Iman. UniSZA menawarkan pelbagai kursus pengajian di peringkat pengajian asasi, diploma, sarjana muda, sarjana (master) dan doktor falsafah (PHD). Kemasukan pelajar UniSZA adalah satu (1) kali setahun iaitu bagi lepasan SPM/ Setaraf untuk program Diploma pada bulan Jun manakala kategori STPM/ Setaraf bagi program Sarjana Muda pada September setiap tahun.

Permohonan UniSZA 2024 Online Universiti Sultan Zainal Abidin (Second Intake)

Berikut dikongsikan adalah maklumat tentang kemasukan ke Universiti Sultan Zainal Abidin termasuk memaparkan tarikh penting, syarat kelayakan dan aplikasi permohonan :

Program Diploma Pendidikan Pascasiswazah (DPP) ditawarkan secara sepenuh masa dan kelas sepanjang pengajian akan diadakan pada setiap hujung minggu. Tempoh pengajian ini adalah setahun. Program Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (Pendidikan Islam) (ISMPPI) ditawarkan secara mod separuh masa dan mod pengajian adalah Pengajian Jarak Jauh (pertemuan secara atas talian). Tempoh pengajian adalah empat (4) tahun.

Syarat Kemasukan ke UniSZA 2024

Semakan syarat kemasukan ke UNISZA untuk lepasan SPM/ Setaraf dan STPM/ Setaraf bagi program pengajian yang ditawarkan boleh disemak melalui portal https://online.moe.gov.my/upu/epanduan/ atau ke pautan https://portal.unisza.edu.my/pendidikan/lampiran/SYARAT_BAHARU_DPLI_ISMPPI2021.pdf

Cara Permohonan UniSZA 2024 Online

Permohonan kemasukan uniSZA ambilan Februari 2023 hanya boleh dibuat melalui UPUOnline sahaja iaitu http://upu.moe.gov.my.

Untuk pengambilan Program Pendidikan UNISZA boleh dibuat secara online menerusi laman web https://portal.unisza.edu.my/pendidikan/index.

Permohonan buat kali pertama sila masukkan nombor kad pengenalan anda dan klik butang login bagi mengisi maklumat yang diperlukan.

Tekan butang login untuk mengisi maklumat permohonan.

Semakan Kemasukan UniSZA 2024 Online

Semqkan keputusan uniSZA boleh dibuat secara dalam talian di pautan https://www.unisza.edu.my/ atau terus ke portal web http://upu.mohe.gov.my/.

Sebarang pertanyaan lanjut tentang kemasukan ke UNISZA boleh hubungi :

Universiti Sultan Zainal Abidin,
Kampus Gong Badak,
21300 Kuala Terengganu,
Terengganu Darul Iman,
MALAYSIA
Tel : +609-668 8657 / 8659 / 8658 / 8655

BACA JUGA : Senarai Universiti Awam di Malaysia

One Response

  1. Shafiqah jeffri March 12, 2020

Leave a Reply