Semakan BPPT 2019 Status Permohonan Kad Debit Pelajar

Semakan BPPT 2019 Status Permohonan Kad Debit Pelajar. Berita baik buat penuntut Institut Pengajian Tinggi (IPT) tahun 2019. Untuk makluman, menerusi Kementerian Kewangan Malaysia meluluskan untuk memberikan Bantuan Pelajar Pendidikan Tinggi (BPPT) 2019 berjumlah RM100 kepada semua Institut Pengajian Tinggi. Sebelum ini, kerajaan baharu di bawah Pakatan Harapan tidak meneruskan bantuan ini yang dulunya dikenali sebagai Baucar Buku 1Malaysia. Tapi, kini pelajar IPT warganegara Malaysia akan menerima bantuan BPPT dijangka pada bulan Mac 2019.

Semakan BPPT 2019 Status Permohonan Kad Debit Pelajar

Bantuan Pelajar Pendidikan Tinggi atau ringkasnya BPPT adalah satu bantuan kewangan khususnya kepada penuntut IPT yang melanjutkan pengajian di IPTA/ IPTS. BPPT ini adalah penambahbaikan dari sistem baucar buku sebelum ini serta diberikan untuk mengurangkan bebanan kewangan pelajar. Dianggarkan pemberian bantuan ini akan memanfaatkan 1.2 juta pelajar mengikut pangkalan data yang lama yang akan disalurkan menerusi Kad Debit Bank Rakyat.

Semakan BPPT 2019 Status Permohonan Kad Debit Pelajar

Berikut dikongsikan adalah maklumat tentang semakan status BPPT Kad Debit Pelajar termasuk memaparkan tarikh dan aplikasi semakan :

Tarikh Semakan : akan dikemaskini

Cara Semakan Status BPPT Bantuan Pelajar Pendidikan Tinggi

A. Semakan Secara Online

1. Penuntut boleh membuat semakan secara dalam talian di laman portal Bank Rakyat.

2. Anda perlu masukkan Nombor Kad Pengenalan / MyKad.

3. Kemudian, klik pada ruangan ‘Semak’ dan dipaparkan status permohonan.

Sebarang pertanyaan mengenai BPPT, sila hubungi Pusat Panggilan Bank Rakyat di talian 1300 80 5454 atau layari laman web Bank Rakyat di www.bankrakyat.com.my.

Sumber : MOE

Leave a Reply

%d bloggers like this: