Semakan Kemasukan MRSM Tingkatan 1 2023 Online (Keputusan Permohonan)

Semakan Kemasukan MRSM Tingkatan 1 2023 Online (Keputusan Permohonan). Panduan buat calon yang telah membuat permohonan kemasukan ke MRSM ambilan 2023. Untuk makluman, keputusan tawaran kemasukan ke MRSM Tingkatan 1 tahun 2023 boleh dibuat secara atas talian (online) menerusi laman web MRSM. Keputusan pemilihan dan penempatan ke MRSM bagi Tingkatan Satu dijangka diumumkan selewat-lewatnya bulan Januari 2023. Keputusan MRSM akan diumumkan selepas dikeluarkan secara rasmi keputusan peperiksaan UPSR 2020. Bagi pelajar yang gagal, anda boleh mengemukakan permohonan rayuan MRSM yang akan dibuka sejurus keputusan diumumkan.

Semakan Kemasukan MRSM Tingkatan 1 2023 Online (Keputusan Permohonan)

Semakan Kemasukan MRSM Tingkatan 1 2023 Online (Keputusan Permohonan)

Berikut dikongsikan adalah maklumat tentang keputusan MRSM Tingkatan 1 termasuk memaparkan tarikh semakan, aplikasi online dan permohonan e-rayuan SBP :

○ Tarikh Semakan : akan dikemaskini

Kesemua MRSM di seluruh Malaysia akan menawarkan kuota pengambilan ke Tingkatan Satu melibatkan MRSM Premier, MRSM Ulul Albab, MRSM Program International General Certificate Of Secondary Education, MRSM Teknikal dan MRSM International Baccalaureate Middle Years Programme.

Cara Semak MRSM Tingkatan 1 2023 Online

Keputusan tawaran kemasukan Tingkatan 1 ke Maktab Rendah Sains MARA boleh disemak secara online melalui pautan di bawah :

A. Semakan Secara Online

1. Untuk semakan atas talian ke laman https://mrsm.mara.gov.my/semakantawaranmrsmf1/

2. Masukkan nombor angka giliran dan klik butang ‘Log Masuk’.

3. Sila buat cetakan surat tawaran bagi yang berjaya.

B. Semakan Menerusi SMS

Taip : MARA MRSM ANGKA GILIRAN dan hantar SMS ke 15888.

Artikel Berkaitan : Contoh Surat Rayuan Kemasukan MRSM

Permohonan e-Rayuan MRSM Tingkatan 1 2023 Online

Calon yang telah membuat permohonan MRSM dalam talian tetapi Tidak Berjaya boleh mengemukakan permohonan rayuan MRSM di portal rasmi MARA. e-Rayuan mula dibuka pada tarikh pengumuman keputusan ke MRSM ambilan pertama. Keputusan rayuan adalah berdasarkan kepada jumlah kekosongan apabila pendaftaran kemasukan pelajar ke MRSM.

Untuk keterangan lanjut, sila hubungi Bahagian Pendidikan Menengah MARA di talian 03- 26134531/ 26134532/ 26134533 dan talian MARA Call Centre 03- 26132000.

Tahniah kepada pelajar yang berjaya mendapat tawaran penempatan kemasukan tingkatan 1 MRSM ambilan 2023.

INFO BERKAITAN :

Leave a Reply

%d bloggers like this: