Beza IELTS dan MUET (English Test)

Beza IELTS dan MUET (English Test). Anda lazimnya akan tahu apa itu MUET, tetapi bukan IELTS? Panduan buat anda yang ingin mengambil ujian MUET atau IELTS untuk lanjutan pengajian di dalam atau luar negara. Untuk makluman, Malaysian University English Test (MUET) adalah ujian bahasa Inggeris yang dikendalikan oleh Majlis Peperiksaan Malaysia untuk kemasukan ke institusi pengajian tinggi bagi program Ijazah Pertama. Manakala, International English Language Testing System (IELTS) pula adalah ujian berbahasa Inggeris bagi pelajar atau bekerja di negara yang menggunakan Bahasa Inggeris sepenuhnya.

Beza IELTS dan MUET (English Test)

IELTS yang sama seperti TOEFL biasanya digunakan untuk keperluan kemasukan universiti luar manakala MUET diwujudkan untuk keperluan pendaftaran universiti awam di Malaysia. IELTS juga merupakan antara ujian bahasa Inggeris yang paling popular yang bertujuan untuk pelajar pra-universiti yang merancang untuk pendidikan tinggi. Untuk dapatkan kefahaman lebih lanjut tentang perbezaan ujian IELTS dan MUET sila rujuk di bawah.

Beza IELTS dan MUET (English Test)

Berikut dikongsikan adalah maklumat tentang perbezaan ujian IELTS dan MUET yang merangkumi yuran, skor, pendaftaran, lokasi dan keputusan :

Apa Itu MUET?

Malaysian University English Test adalah ujian yang mengukur pencapaian dan kemahiran berbahasa Inggeris pelajar-pelajar pra universiti di Malaysia. Ia turut diterima sesetengah universiti di Singapura.

Apa Itu IELTS?

International English Language Testing System disingkat IELTS adalah salah satu ujian bahasa Inggeris yang diselenggarakan bersama oleh Universitas Cambridge, British Council, dan IDP Education Australia selain TOEFL, TOEIC dan OPI. IELTS sendiri digolongkan dalam dua (2) macam modul ujian iaitu Modul Umum dan Modul Akademik.

Perbezaan IELTS Dan MUET

MUETIELTS
MUET is Malaysian University English Test IELTS is International English Language Testing System
Largely recognized in Malaysia and Singapore only. Mostly for university entrance and graduation purposes. Accepted by over 9,000 institutions across 130 countries worldwide. Include British and Australian universities.
Exam consists of Listening, Writing, Reading and Speaking Exam consists of Listening, Writing, Reading and Speaking
Band 1 lowest to Band 6 highest, overall score max 300 from aggregate of separate scores in all four tests. Score from Band 1 to 9 (9 is highest), overall score from average to separate scores in all four tests.
Exam fee (RM100) Exam fee (RM700)
Valid for 5 years from the date of result. Valid for two years after the test date.
Candidates usually have to register via their respective institutions. Private candidates may register online via MPM website. You can apply online by person or by post.
Test centres are largely in national secondary schools and matriculation centres. Test are administrated at accredited Test Centres throughout the world.

Sumber : MPM

Leave a Reply