Contoh Soalan MUET Writing 2024 (Sample Questions)

Contoh Soalan MUET Writing 2024 (Sample Questions). Bagaimana format dan soalan ujian MUET writing? Panduan buat calon MUET yang bakal menduduki peperiksaan MUET. Menerusi kalendar MUET, Ujian Malaysian University English Test (MUET) akan dijalankan dalam 3 sesi iaitu November, Mac dan Julai. Terdapat empat komponen dalam peperiksaan MUET yang perlu dilaksanakan oleh calon iaitu speaking, listening, reading termasuk writing. Berikut adalah writing MUET sample questions.

Contoh Soalan MUET Writing 2024 (Sample Question)

Untuk komponen writing, calon hendaklah tulis karangan atau esei bahasa Inggeris sepertimana peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Ia dibahagikan kepada dua soalan dimana soalan pertama berbentuk graf/ frequency dan satu lagi soalan diberikan dalam bentuk petikan. Tujuan utama ujian MUET writing adalah untuk menilai keupayaan peserta ujian untuk berkomunikasi secara bertulis dalam konteks pendidikan tinggi, meliputi lebih formal dan kurang genre penulisan formal.

Contoh Soalan MUET Writing 2024 (Sample Questions)

Berikut dikongsikan adalah maklumat tentang contoh soalan MUET dalam komponen writing termasuk memaparkan panduan lulus peperiksaan MUET :

Format Soalan MUET Writing Terkini

Dalam komponen writing MUET akan diberikan dua soalan iaitu soalan pertama berbentuk graf/ frequency dan satu soalan lagi dalam bentuk petikan. Ujian writing terdiri daripada tugasan 1 dan tugasan 2. Kedua-dua tugasan tersebut dibentangkan pada halaman berasingan. Jumlah masa diperuntukkan dalam ujian writing adalah 75 minit.

i. Task 1: Surat atau e-mel 100 – 135 patah perkataan

ii. Task 2: Penyata yang menetapkan idea atau masalah dalam 40 – 80 patah perkataan

Sample Questions MUET Writing

SAMPLE 1

Contoh Soalan MUET Writing 2023 (Sample Questions)
Contoh Soalan MUET Writing 2023 (Sample Questions)

SAMPLE 2

Contoh Soalan MUET Writing (Sample Question)

Rujukan Lengkap Peperiksaan MUET

Bagi anda yang ingin dapatkan panduan dan tips-tips exam MUET, kini anda tak usah fikir lagi dimana diperkenalkan ‘Ebook Panduan Lulus MUET’ yang sudah lengkap bagi soalan-soalan komponen Listening, Reading, Writing dan Speaking.

Untuk dapatkan rujukan ini, sila klik pautan di bawah;

[+] Rahsia Lulus Cemerlang MUET

INFO BERKAITAN :

Penafian: Contoh soalan MUET di atas adalah contoh soalan sahaja bukannya soalan sebenar atau soalan bocor.

Leave a Reply