Permohonan Biasiswa Chevening-Khazanah 2024 (Ijazah Sarjana)

Permohonan Biasiswa Chevening-Khazanah 2024 (Ijazah Sarjana). Berminat melanjutkan pengajian ke luar negara? Panduan buat pelajar yang ingin mengikuti pengajian di peringkat Ijazah Sarjana di United Kingdom. Untuk makluman menerusi laman Chevening, menawarkan biasiswa Chevening-Khazanah kepada mereka yang belajar untuk peringkat Ijazah Sarjana di UK. Permohonan boleh dibuat secara online dengan mengisi borang permohonan di laman web rasmi Chevening. Permohonan dijangka akan dibuka pada bulan Ogos 2021 untuk sesi kemasukan 2022/2023.

Permohonan Biasiswa Chevening-Khazanah 2023 (Ijazah Sarjana)

Beasiswa Chevening-Khazanah adalah program biasiswa global kerajaan UK yang dibiayai oleh Pejabat Luar dan Komanwel (“FCO) dan Yayasan Khazanah. Biasiswa ini dianugerahkan kepada profesional yang cemerlang dari seluruh dunia untuk mengikuti ijazah sarjana satu (1) tahun dalam mana-mana mata pelajaran di mana-mana universiti di UK.

Permohonan Biasiswa Chevening-Khazanah 2024 (Ijazah Sarjana)

Berikut dikongsikan adalah maklumat tentang Biasiswa Chevening-Khazanah termasuk memaparkan tarikh, syarat kelayakan dan cara permohonan :

Syarat Kelayakan Biasiswa Chevening-Khazanah

Antara syarat-syarat kelayakan Biasiswa Chevening-Khazanah yang perlu diikuti adalah seperti berikut ;

i. Pemohon mestilah warganegara Malaysia dan berhasrat untuk kembali ke Malaysia pada akhir tempoh pengajian.
ii. Pemegang ijazah sarjana muda yang membenarkan masuk ke program Sarjana di sebuah universiti di UK.
iii. Telah menyelesaikan sekurang-kurangnya dua tahun kerja atau pengalaman yang setara, sebelum mengemukakan permohonan Chevening. iv. Belum lagi menerima atau menerima faedah kewangan daripada biasiswa yang dibiayai Kerajaan Kebawah Duli Yang Maha Mulia.
v. Bertemu dengan keperluan bahasa Inggeris Chevening pada 16 Julai 2020.
vi. Tidak memegang dua kewarganegaraan di mana satu kewarganegaraan adalah British.

Cara Permohonan Biasiswa Chevening-Khazanah Online

a. Bagi anda yang berkelayakan boleh membuat permohonan secara online di laman web Chevening http://www.chevening.org/malaysia

b. Sekiranya anda memohon sebelum tarikh akhir, tetapi belum mengemukakan keputusan ujian bahasa Inggeris anda atau tawaran universiti tanpa syarat anda, anda mesti memuat naiknya ke permohonan anda pada 16 Julai 2020. Gunakan butang ‘kemas kini aplikasi saya’ di atas untuk memuat naik.

Nota : Bagi anda yang memohon Biasiswa Chevening 2020/2021, anda akan menerima kemaskini e-mel mengenai status permohonan anda pada setiap langkah proses pemilihan. Anda juga boleh menyemak status anda pada sistem aplikasi dalam talian. Log masuk menggunakan butiran yang anda berdaftar.

Sebarang keterangan lanjut sila hubungi di talian :

Yayasan Khazanah
Level 2, Block A,
Dataran PHB,
Saujana Resort, Section U2,
40150, Shah Alam
Selangor, Malaysia
No. Tel :+603 – 5870 4333 / No. Faks : +603 – 5870 4355

BACA JUGA: Senarai Biasiswa Ijazah Sarjana

Sumber – yayasankhazanah

Leave a Reply