Permohonan Rayuan UPUOnline 2024 UA, Politeknik, Kolej Komuniti & ILKA

Permohonan Rayuan UPUOnline 2024 UA, Politeknik, Kolej Komuniti & ILKA. Panduan buat pemohon yang telah membuat permohonan UPU kemasukan UA sesi akademik 2024/2025. Untuk makluman, permohonan rayuan UPU boleh dibuat mulai bulan Julai 2022 bagi lepasan SPM. Manakala bagi lepasan STPM/ Setaraf pula rayuan UPU dibuka bermula pada 25 September hingga 4 Oktober 2022. Permohonan rayuan UPU boleh dibuat secara atas talian (online) menerusi laman web UPU https://upu.mohe.gov.my.

Permohonan Rayuan UPUOnline 2024 UA, Politeknik, Kolej Komuniti & ILKA

Permohonan rayuan UPU ini melibatkan ke Universiti Awam, Kolej Matrikulasi dan Institut Pendidikan Guru (IPG). Hanya pemohon yang gagal mendapat tawaran serta yang ditawarkan ke program pengajian peringkat sijil yang boleh mengemukakan permohonan rayuan melalui UPUOnline.

Permohonan Rayuan UPUOnline 2024 UA, Politeknik, Kolej Komuniti & ILKA

Berikut dikongsikan adalah maklumat tentang permohonan rayuan kemasukan ke Universiti Awam termasuk memaparkan tarikh penting dan aplikasi semakan :

Tarikh Penting Rayuan UPU Kemasukan UA

  • Calon lepasan SPM/ Setaraf :
  • Calon lepasan STPM/ Setaraf : 25 September – 4 Oktober 2022

Cara Rayuan UPU Ke IPTA Dan Politeknik Online

Bagi pemohon yang gagal menerima sebarang tawaran kemasukan ke Universiti Awam, Politeknik Premier, Kolej Komuniti dan ILKA boleh mengemukakan permohonan rayuan UPU melalui aplikasi e-Rayuan menerusi portal https://upu.mohe.gov.my/

NOTA: Pemohon dikehendaki membuat pengesahan setuju terima tawaran melalui Laman Web Universiti Awam, Politeknik, Kolej Komuniti dan ILKA dalam tempoh sepuluh (5) hari selepas keputusan permohonan diumumkan.

BACA JUGA:

Semoga rayuan anda diterima untuk kemasukan ke Universiti Awam ambilan baharu sesi 2024.

Leave a Reply