Semakan Keputusan SPM 2023 Online & SMS (Check Result)

Semakan Keputusan SPM 2023 Online & SMS (Check Result). Bilakah tarikh keputusan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia? Panduan buat pelajar Tingkatan Lima yang menduduki peperiksaan SPM tahun 2023. Untuk makluman, laman Kementerian Pendidikan Malaysia memaklumkan bahawa keputusan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun 2023 akan diumumkan pada 27 Mei 2024 (Isnin). Calon boleh mendapatkan keputusan peperiksaan SPM di sekolah masing-masing selepas jam 10.00 pagi pada hari yang sama. Keputusan juga boleh disemak secara online melalui laman web rasmi Lembaga Peperiksaan.

Semakan Keputusan SPM 2023 Online & SMS (Check Result)

Pada tahun ini seramai 395,870 calon telah mendaftar untuk menduduki SPM pada tahun 2023 yang merangkumi calon Sekolah Kerajaan, Bantuan Kerajaan dan Sekolah Agama Bantuan Kerajaan. Keputusan SPM sangat penting bagi pelajar kerana ia halatuju untuk lanjutan pelajaran ke Universiti Awam. Bagi pelajar yang mendapat keputusan baik boleh membuat permohonan UPUOnline sesi baharu yang dibuka secara dalam talian di laman web rasmi UPU.

Semakan Keputusan SPM 2023 Online & SMS (Check Result)

Berikut dikongsikan adalah maklumat tentang semakan keputusan SPM termasuk memaparkan tarikh, aplikasi semakan dan semak semula keputusan :

Tarikh Semakan: 27 Mei 2024

Cara Semak Keputusan SPM Online & SMS

A. Semakan Secara Online

Keputusan SPM boleh disemak secara dalam talian di laman web Lembaga Peperiksaan (LP) di pautan https://myresultspm.moe.gov.my/

B. Semakan Menerusi SMS

Keputusan SPM juga boleh dibuat menerusi sistem pesanan ringkas (SMS) melalui mySMS 15888.

○ Taipkan: SPM <jarak> No. Kad Pengenalan <jarak> No. Angka Giliran dan Hantar SMS ke 15888.

○ Contoh: SPM 010527031524 WY002A025 dan hantar SMS ke 15888.

Cara Mendapatkan Slip Keputusan SPM 2023

A. Calon Sekolah

Bagi calon sekolah biasa boleh mendapatkan keputusan melalui sekolah masing-masing pada tarikh diumumkan mulai jam 10 pagi.

B. Calon Persendirian

Bagi calon persendirian akan dimaklumkan melalui pos atau anda boleh hubungi Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) tempat calon mendaftar dahulu.

Tahniah diucapkan kepada calon yang mendapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia tahun 2023.

BACA JUGA: Borang Permohonan Semak Semula Keputusan SPM

Leave a Reply