Contoh Tajuk Kerja Kursus Sejarah STPM 2023 (Tema)

Contoh Tajuk Kerja Kursus Sejarah STPM 2023 (Tema). Tema kerja kursus Sejarah STPM tahun 2023? Panduan buat calon Tingkatan Enam yang mengambil subjek Sejarah dalam peperiksaan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) 2023. Bagi mereka yang mengambil matapelajaran Sejarah diwajibkan melaksanakan dan menyiapkan kerja kursus Sejarah STPM (940/4) sebagai sebahagian komponen penilaian semester 2. Kerja kursus ini mengandungi empat tema dan pelajar boleh membuat pilihan untuk memilih tema yang dikehendaki.

Contoh Tajuk Kerja Kursus Sejarah STPM 2023 (Tema)

Kerja kursus bagi kertas Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) Sejarah STPM (940/4) merupakan salah satu komponen sukatan pelajaran Sejarah STPM (940). Kerja kursus ini memerlukan calon menjalankan penyelidikan sejarah berdasarkan tajuk pilihan mereka sendiri. Pada akhir kerja kursus, calon dikehendaki membentangkan esei ilmiah. Panjang esei tersebut adalah antara 2500 hingga 3000 patah perkataan, tidak termasuk kertas cadangan, nota kaki, jadual, rajah, graf, dan bibliografi.

Contoh Tajuk Kerja Kursus Sejarah STPM 2023 (Tema)

Berikut dikongsikan adalah maklumat tentang Kerja Kursus Sejarah STPM yang memaparkan tema kerja kursus :

Tema Kerja Kursus Sejarah STPM 2023

Sediakan sebuah esei ilmiah yang panjangnya antara 2500 hingga 3000 patah perkataan berdasarkan satu daripada tema di bawah ini:

  1. Sejarah Kulinari dan Makanan
  2. Sejarah Kehakiman dan Perundangan
  3. Sejarah Sains dan Teknologi
  4. Sejarah Tempat

Panduan Kerja Kursus Sejarah STPM

a. Esei hendaklah ditulis atau ditaip atas kertas saiz A4. Bersama-sama dengan esei ini, calon
hendaklah melampirkan cadangan penyelidikan dan senarai bibliografi yang telah disediakan.

b. Panjang esei tersebut adalah antara 2500 hingga 3000 patah perkataan, tidak termasuk kertas cadangan, nota kaki, jadual, rajah, graf, dan bibliografi.

c. Jika esei ditaip, penaipannya hendaklah menggunakan jarak dua baris, saiz font 12, dan font Times New Roman.

d. Penulisan senarai bibliografi dan nota akhir esei hendaklah mengikut gaya Chicago yang boleh dirujuk pada halaman web berkenaan, iaitu, http://www.chichagomanualofstyle.org.

Download Manual Pelaksanaan Kerja Kursus Sejarah STPM 2023

Bagi calon yang ingin mendapat maklumat lebih lanjut tentang Kerja Kursus Sejarah boleh memuat turun dalam bentuk PDF, sila klik DISINI.

Semoga calon memperolehi keputusan cemerlang dalam peperiksaan STPM tahun 2023.

BACA JUGA : Jadual Peperiksaan STPM Semua Semester 2023

Leave a Reply

%d bloggers like this: