Permohonan Biasiswa Pinjaman Kerajaan Negeri Sarawak 2020 (BPKNS)

Permohonan Biasiswa Pinjaman Kerajaan Negeri Sarawak 2020 (BPKNS). Adakah anda pelajar yang sedang mengikuti pengajian Diploma atau Ijazah? Berita baik buat anda khususnya anak negeri Sarawak yang ingin membuat permohonan pinjaman pelajaran atau bantuan biasiswa. Untuk makluman, kini anda ditawarkan untuk membuat Permohonan Biasiswa Pinjaman Kerajaan Negeri Sarawak (BPKNS) Sesi 2018/2019 bagi pelajar-pelajar Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) yang mengikuti pengajian sepenuh masa di peringkat Diploma dan Ijazah Sarjana Muda. Permohonan ini dibuka mulai 12 hingga 25 Ogos 2018 secara atas talian melalui laman web http://escholarship.sarawak.gov.my.

Permohonan Biasiswa Pinjaman Kerajaan Negeri Sarawak (BPKNS) 2018/2019

BPKNS adalah satu bentuk insentif kewangan iaitu biasiswa pinjaman yang diberikan oleh Kerajaan Negeri Sarawak kepada penuntut Sarawak yang menuntut di Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dalam negara. Pelajar yang ditawarkan hanya akan membayar balik 25% daripada keseluruhan peruntukan yang diberi kepada pelajar dengan syarat pelajar tersebut telah menamatkan program pengajian dengan jayanya.

Permohonan Biasiswa Pinjaman Kerajaan Negeri Sarawak 2020 (BPKNS)

Berikut dikongsikan adalah maklumat tentang Biasiswa Pinjaman Kerajaan Negeri Sarawak (BPKNS) termasuk memaparkan tarikh, syarat kelayakan dan aplikasi online :

Borang Permohonan : http://escholarship.sarawak.gov.my

Permohonan Biasiswa Pinjaman Kerajaan Negeri Sarawak (BPKNS) 2018/2019. Adakah anda pelajar Diploma atau Ijazah? Berita baik buat anda khususnya anak negeri Sarawak yang ingin membuat permohonan pinjaman

Syarat Kelayakan Biasiswa Pinjaman Kerajaan Negeri Sarawak (BPKNS)

Antara syarat-syarat umum Biasiswa Pinjaman Kerajaan Negeri Sarawak (BPKNS) dan bantuan am pelajaran adalah seperti berikut :

a. Pemohon adalah rakyat negeri Sarawak yang menetap di negeri Sarawak atau pemastautin tetap di negeri Sarawak tidak kurang dari tiga (3) tahun berturut-turut sebelum melanjutkan pelajaran.

b.Telah mendapat surat tawaran mengikuti pengajian diperingkat Diploma dan Ijazah Pertama secara Sepenuh Masa di IPTA;

c.Tidak mendapat sebarang penajaan atau pinjaman daripada mana – mana agensi lain.

Cara Permohonan Biasiswa Pinjaman Kerajaan Negeri Sarawak (BPKNS) Online

Berikut adalah cara Permohonan Biasiswa Pinjaman Kerajaan Negeri Sarawak (BPKNS) sesi 2018/19 secara online :

1. Permohonan hendaklah dibuat secara dalam talian (online) melalui laman web http://escholarship.sarawak.gov.my.

Sila hubungi 082-236325, 082-230514 atau 082-237134 untuk maklumat lanjut.

BACA JUGA : Senarai Biasiswa dan Scholarship di Malaysia 2018

Semoga anda berjaya dengan tawaran bantuan pelajaran ini untuk pengajian anda.

Leave a Reply

%d bloggers like this: