Permohonan Universiti Malaya 2023/2024 Online (UM Intake)

Permohonan Universiti Malaya 2023/2024 Online (UM Intake). Berminat melanjutkan pengajian ke Universiti Malaya? Panduan buat pelajar lepasan STPM dan Setaraf yang berminat melanjutkan pengajian di Universiti Malaya (UM). Permohonan kemasukan ke UM ambilan Oktober 2023 terbuka kepada lepasan Diploma, Asasi dan Ijazah Sarjana. Bagi anda yang berkelayakan permohonan boleh dibuat secara online menerusi laman web http://apply.um.edu.my.

Permohonan Universiti Malaya 2023 Online Kemasukan UM

Universiti Malaysia atau singkatan UM adalah universiti pertama yang ditubuhkan di Malaysia dan antara 100 universiti terbaik di dunia. UM yang diiktiraf sebagai universiti penyelidik mempunyai dua akademi, 12 fakulti dan 4 institut. UM juga mempunyai sebuah hospital iaitu Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM).

Permohonan Universiti Malaya 2023/2024 Online (UM Intake)

Berikut dikongsikan adalah maklumat tentang kemasukan ke Universiti Malaya termasuk memaparkan syarat kelayakan dan aplikasi permohonan :

Tarikh Permohonan : akan dikemaskini

Syarat Kemasukan UM 2023

Sebelum mengikuti pengajian ke Universiti Malaya, sila rujuk syarat kemasukan terlebih dahulu mengikut kelayakan masing-masing ;

Cara Permohonan Kemasukan UM Online

Permohonan ini boleh dibuat secara online di laman web https://fpe.um.edu.my/news/semester-i-october-intake-academic-session-2023-2024-is-now-open-for-application

Catatan :

i. Permohonan daripada pelajar yang sedang mengikuti pengajian di UA tidak akan dipertimbangkan.

ii. Pastikan anda memenuhi Syarat Am Universiti dan Syarat Khas Program sebelum membuat permohonan.

Untuk keterangan lanjut sila hubungi di talian +603 7967 3800 atau emel ke umfpe@um.edu.my.

BACA JUGA: Senarai Universiti Awam Pengambilan Kedua

2 Comments

  1. Rosni binti Yaacob September 16, 2021
  2. Isnawaty November 10, 2021

Leave a Reply

%d bloggers like this: