Senarai Biasiswa Lepasan SPM 2020 (Asasi & Diploma)

Senarai Biasiswa Lepasan SPM 2020 (Asasi & Diploma). Adakah anda pelajar lepasan SPM? Panduan buat anda yang ingin memohon pinjaman pelajaran atau bantuan kewangan untuk pengajian di peringkat Asasi atau Diploma. Untuk makluman, saban tahun pinjaman pelajaran atau tawaran biasiswa akan dibuka bagi pelajar yang melanjutkan pengajian Asasi dan Diploma di Institut Pengajian Tinggi (IPT). Terdapat pelbagai biasiswa atau pinjaman pelajaran yang boleh dimohon antaranya iaitu PETRONAS, SHELL, Karangkraf, Telekom Malaysia dan banyak lagi. Untuk memudahkan pelajar, admin kongsikan tawaran biasiswa 2019/2020 bagi lepasan SPM.

Senarai Biasiswa Lepasan SPM 2019 (Asasi & Diploma)

Senarai Biasiswa Lepasan SPM 2020 (Asasi & Diploma)

Berikut adalah senarai biasiswa lepasan SPM bagi pengajian peringkat Asasi/ Diploma di Universiti Awam dan Institut Pengajian Tinggi Swasta. Pelajar boleh membuat semakan tawaran biasiswa lepasan SPM yang bersesuaian dengan kelayakan masing-masing menerusi pautan di bawah.

Biasiswa JPA

Program penajaan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dibuka kepada pelajar lepasan SPM tahun 2018 bagi yang melanjutkan pengajian dalam beberapa bidang antaranya iaitu Kejuruteraan, sains dan teknologi. Terdapat beberapa tajaan JPA yang boleh anda mohon, iaitu ;

i. Program Khas JPA-MARA 2019 (PKJM) : 11 Mac – 20 Mac 2019

ii. Program Khas Jepun, Korea, Perancis dan Jerman 2019 : 11 Mac – 20 Mac 2019

iii. Biasiswa Program Penajaan Nasional 2019 : 15 Mac – 21 Mac 2019

iv. Program Penajaan 9A+ 2019 – 15 Mac – 30 Jun 2019

Biasiswa Bank Negara Malaysia

Biasiswa ini menawarkan kepada pelajar lepasan SPM dan juga STPM yang ingin mengikuti pengajian peringkat Diploma, Ijazah dan Sarjana. Permohonan boleh dibuat mulai 16 Mac hingga 15 April 2019.

Permohonan : KLIK SINI 

Biasiswa Yayasan UEM

Biasiswa ini menawarkan pelbagai bidang pengajian antaranya perniagaan, alam bina, kejuruteraan, IT, Sains dan Undang-undang. Permohonan dibuka mulai 15 Mac hingga 7 April 2019.

Permohonan : KLIK SINI

Biasiswa Yayasan Khazanah 

Biasiswa ini menawarkan pelbagai bidang pengajian antaranya perakaunan, ekonomi, kewangan, dasar awam dan politik. Permohonan dibuka mulai 11 Mac hingga 1 April 2019.

Permohonan : KLIK SINI

Biasiswa Yayasan Sime Darby 

Biasiswa ini menawarkan dalam dua program iaitu biasiswa Kecemerlangan dan Dermasiswa yang telah dibuka sehingga 31 Mac 2019.

Permohonan : KLIK SINI

* Senarai biasiswa yang dibuka akan dikemaskini dari semasa ke semasa.

Selamat membuat permohonan dan moga mendapat tawaran bantuan pendidikan yang dimohon.

Leave a Reply

%d bloggers like this: